Het werk van Halt

Het werk van Halt

Geen een dag is hetzelfde en elke dag is een nieuwe uitdaging. Het werk wat je doet bij Halt is heel divers, van voorlichtingen geven tot netwerkoverleggen en Halt-interventies begeleiden.

Patty, Halt-medewerker

Werken bij Halt betekent maatschappelijk betrokken zijn en bouwen aan concrete resultaten op de terreinen preventie, interventie, zorg en welzijn, onderwijs en sociale veiligheid. We werken lokaal, in één organisatie met teams door het hele land. We sluiten met onze interventies en voorlichtingen aan bij de situatie van de jongere en de vraag van de maatschappij.

  • Halt heeft de wettelijke taak om strafbaar gedrag onder jongeren aan te pakken, zonder dat de jongere een strafblad krijgt. De jongere krijgt letterlijk een tweede kans. Zo’n 15.000 jongeren per jaar krijgen een Halt-interventie opgelegd.
  • Ook worden jongeren naar Halt verwezen als ze op een andere manier grensoverschrijdend gedrag hebben getoond. Bijvoorbeeld op het sportveld of op school. In dat geval biedt Halt een preventieve interventie.
  • Verder geeft Halt voorlichtingen en spreekuren op scholen, op sportverenigingen of in de wijk. Per jaar krijgen bijna een kwart miljoen jongeren en 30.000 ouders een voorlichting.
  • Met onze partners werken we samen aan projecten die gericht zijn op het verbeteren van de veiligheid in de samenleving. Hierdoor zijn medewerkers van Halt goed op de hoogte van wat er speelt onder jongeren en wat de nieuwste trends zijn.

Een verhaal van Halt: Eva heeft er geen zin in

Met een boze blik, onderuitgezakt en met de armen over elkaar zit Eva voor mij. Haar moeder zit naast haar. Vandaag is het startgesprek. Dat is altijd spannend. Ik probeer Eva op haar gemak te stellen en haal alles uit de kast om de kou in de kamer te ontdooien. Ze geeft nauwelijks antwoord op mijn vragen. Haar boze blik maakt plaats voor een onverschillige frons. Ik spreek Eva hierop aan. Haar moeder zegt dat dit al het vierde hulpverleningsgesprek van deze week is: dit is Eva’s ik-heb-er-geen-zin-in houding.

Ik verander mijn toon en vertel Eva dat ik dan net zo weinig zin zou hebben. Ik vind dat ik genoeg weet voor vandaag en besluit het er bij te laten. Ik nodig Eva uit om twee dagen later terug te komen, dan gaan we samen een stukje wandelen.



In deze casus ben ik de vierde ‘hulpverlener’. De vierde persoon bij wie een jongere haar verhaal moet doen. De vierde persoon die alles van je wil weten. De vierde persoon die jouw gedrag niet goedkeurt. En dat in één week. Op sommige momenten moet je de routine naast je neerleggen. Vertragen om dichter bij je doel te komen. Om er voor te zorgen dat je je voegt naar het tempo van de jongere. Om te laten weten dat je er voor haar bent én haar ziet. Ook met onverschillige frons.

Kijk hier voor de vacatures van Halt.

22 Tenr Po