De Halt-medewerker

Het werk van Halt

De meeste collega’s bij Halt begeleiden de interventies met jongeren en hun ouders en geven voorlichtingen op scholen en sportverenigingen. Als Halt-medewerker ben je dé deskundige in jouw werkgebied en bent door je netwerkvaardigheden op de hoogte van de ontwikkelingen in de jongerencultuur. Je werkt samen met ketenpartners in jouw regio, zoals politie, gemeenten en scholen.

Halt-medewerker word je niet zomaar. Wij leiden je op in de Halt-academie en geven jou alle middelen om jouw werk goed vorm te geven, thuis en op locatie. Je krijgt een mentor die je de kneepjes en handigheden bijbrengt. Wij leren jou het werk, zolang jij je persoonlijkheid en de juiste drive meebrengt.

Een VOG is noodzakelijk om bij ons te kunnen werken.

Wat de Halt-aanpak voor mij bijzonder maakt? Bij Halt wordt niet alleen over jongeren gepraat, maar ook met de jongeren, zoals het hoort in een organisatie gericht op jongeren. Bovendien is het feit dat Halt oog heeft voor de wensen en behoeften van het slachtoffer, voor mij een meerwaarde van de herstelgerichte aanpak.

Didi, Halt-medewerker

Blijven leren

Dé autoriteit op ons gebied zijn en blijven, eist dat je kennis actueel is en geïnspireerd wordt met onze trainingen via de Halt-Academie. Daarnaast houd je natuurlijk je eigen vakliteratuur bij en blijf je leren. Dat vinden wij belangrijk.

Een verhaal van Halt: Mag ik je even knuffelen?

Het laatste gesprek van het traject met Maya. En zoals ik inmiddels van haar gewend ben, mag ik eerst mijn best doen om echt contact met haar te krijgen. Ze weet mij elke keer weer goed aan het werk te zetten. Stiekem moet ik er om lachen, maar ik laat het niet merken.

Maya’s moeder is actief betrokken bij de Halt-interventie. Ze vertelt dat ze haar dochter na lange tijd weer enthousiast heeft gezien. “Ze kwam eindelijk een keer blij op bezoek en raakte niet uitgepraat over de hulp van mevrouw Halt.”

Ik kijk voorzichtig Maya’s kant op en zie dat ze een kleine glimlach verbergt achter haar hand. Ik geef haar een knipoog, en ze barst in tranen uit. Ik vraag haar wat haar raakt, en ben verrast over hoe goed zij haar gevoel onder woorden brengt. “Ik vertrouw mensen niet, en mijn mening doet er nooit toe. Maar hier wel. Jij luistert. Jij begrijpt mij.”

We sluiten de Halt-interventie positief af. Moeder en dochter geven elkaar een knuffel. Het meisje kijkt mij aan, en reikt haar armen naar mij uit en ze vraagt: “Mag ik je even knuffelen?” Ze geeft me een dikke knuffel en fluistert: “Dankjewel voor je hulp. Dankjewel!” Haar moeder staat met tranen toe kijken.

Ik heb veel geleerd van dit meisje. Misschien is het belangrijkste wel dat iedereen gezien wil worden ook al laten ze je niet altijd (direct) toe. We moeten werken voor respect en vertrouwen. En alleen wanneer wij bereid zijn er hard voor te werken, kunnen wij ook echt iets betekenen in het leven van een ander.

Kijk hier voor de vacatures van Halt.

25 Meisje Aan Tafel Gesprek Vorm