Sexting education

Sexting is aan de orde van de dag. Je kunt het zien als een onderdeel van de seksuele ontwikkeling van jongeren. Maar het is belangrijk dat jongeren weten wat de spelregels zijn. Het ongevraagd delen van foto’s en filmpjes kan dramatische gevolgen hebben. Daarom hebben het jongerenwerk en Halt de handen ineen geslagen en over dit thema een les ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs. Een les die jongeren ervoor behoedt slachtoffer of juist dader te worden van ongewenste sexting en die hen handvatten geeft om hun online communicatie leuk, veilig en respectvol te houden.

Gewenste en ongewenste sexting

Tijdens de les Sexting Education leren de leerlingen het verschil tussen sexting en ongewenste sexting. Door dit onderscheid duidelijk te maken willen we victim blaming tegengaan en jongeren leren dat het ongevraagd doorsturen van naaktfoto’s en filmpjes niet oké en zelfs strafbaar is. Het doel van de voorlichting is om de leerlingen te stimuleren weloverwogen keuzes te maken over hun online gedrag, door hen bewust te maken van de mogelijke gevolgen. Dit geldt voor potentiële slachtoffers en daders van ongewenste sexting, maar ook voor ‘toekijkers’. Want wat doe je als je klasgenoot ineens op een naaktfoto staat die breed wordt gedeeld? Hoe kun je dat stoppen en hoe steun je het slachtoffer?

De inhoud van de voorlichting

De les start met een introductievideo. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag op hun telefoon. Zij reageren op verschillende stellingen en maken een korte online opdracht. Ook kunnen leerlingen reageren op een praktijkvoorbeeld en ontdekken ze hoe ze daar op verschillende manieren naar kunnen kijken. De les wordt afgesloten met een video en verschillende tips over wat jongeren kunnen doen wanneer zij dader, slachtoffer of toekijker zijn bij uiteenlopende voorbeelden van ongewenste sexting.

Als u geïnteresseerd bent in de voorlichting Sexting education kunt u een afspraak maken via onze regioteams. De contactgegevens voor uw regio treft u hier.

Het Halt-jongerenpanel heeft een podcast gemaakt over sexting. Hoe denken jongeren hierover? Welke waarden zijn online belangrijk? Wat doe je als je een naaktfoto of video ontvangt? Podcast luisteren kan helpen om het gesprek aan te gaan over dit onderwerp.  

De podcast is te beluisteren via Spotify en te zien op Vimeo.