Vroegtijdige aanpak van grensoverschrijdend gedrag
Spreekuren
Grensoverschrijdend gedrag, zoals het vernielen van spullen, een vechtpartij of de leraar uitschelden, komt op iedere school voor. In veel gevallen lukt het scholen om het grensoverschrijdend gedrag intern aan te pakken. Echter in sommige gevallen is het wenselijk dat daarnaast een andere expertise kan worden ingezet.
Het Halt schoolspreekuur is gericht zijn op het vroegtijdig aanpakken van grensoverschrijdend gedrag bij leerlingen.
Verwijzen of op eigen initiatief
Met het Halt schoolspreekuur is de Halt-medewerker op vaste momenten aanwezig op school. De school kan leerlingen bij het Halt schoolspreekuur aanmelden wanneer zij norm- of grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond. De jongere kan ook zelf aangeven behoefte te hebben aan een gesprek met de Halt-medewerker. De Halt-medewerker gaat in gesprek met de jongere en diens ouders om zo samen inzicht te krijgen in wat het gedrag veroorzaakt en hoe herhaling kan worden voorkomen.
De inhoud van het spreekuur
De interventie kan uit verschillende onderdelen bestaan:
- het aanbieden van excuus,
- het streven naar herstel,
- leeropdrachten gericht op het versterken van de sociale vaardigheden,
- reflecteren op het eigen gedrag,
- het inzetten van een Jouw Ingebrachte Mentor (JIM).
Ouders worden geïnformeerd en zoveel mogelijk betrokken bij het spreekuur.
Het Halt schoolspreekuur draagt bij aan een veilig leer- en leefklimaat. Voor de betrokkenen is er een kans op herstel en indirect betrokkenen ervaren dat bepaald grensoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd.
Als u geïnteresseerd bent in een spreekuur op uw school kunt u een afspraak maken via onze regioteams. De contactgegevens voor uw regio treft u hier.