In de noordelijke wijken van Groningen wordt het programma Preventie met Gezag ingezet om jongerenpreventie en -interventie aan te pakken. Het programma richt zich specifiek op wijken met een hoger risico op jeugdcriminaliteit en overlast, zoals Vinkhuizen, Selwerd, Paddepoel en omliggende gebieden.
Groningen
In Groningen werken de gemeente en Halt samen om problemen zoals vandalisme, overlast, en kleine criminaliteit bij jongeren in een vroeg stadium aan te pakken. Het project combineert een preventieve en daadkrachtige aanpak met een zorgvuldige afweging tussen ondersteuning en handhaving.
Taken en doelen van PmG in Groningen
- Preventieve interventies: Door samen te werken met scholen, buurthuizen en sportverenigingen, wil de gemeente Groningen probleemgedrag vroeg signaleren en aanpakken voordat het uit de hand loopt.
- Betrekken van ouders en wijken: Ouders worden actief betrokken bij preventieve maatregelen, zoals ouderbijeenkomsten en trainingen. Dit moet de binding van jongeren met hun thuisomgeving versterken en zo risicogedrag verminderen.
- Interventies door Halt: Jongeren die betrokken raken bij lichte vergrijpen kunnen worden verwezen naar Halt. Tijdens het Halt-traject leren de jongeren wat ze verkeerd hebben gedaan, wat de gevolgen hiervan zijn geweest, hoe ze de fout kunnen herstellen en wat ze een volgende keer anders kunnen doen. Halt helpt jongeren om te zien dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun gedrag.
- Gerichte handhaving: Naast preventieve acties maakt de samenwerking binnen PmG het mogelijk om bij herhaald probleemgedrag sneller en gerichter op te treden, bijvoorbeeld door middel van gebiedsverboden of toezicht in samenwerking met politie en gemeentelijke handhavers.
- Ondersteunende hulpverlening: Als jongeren met meer complexe problemen te maken hebben, zoals verslaving of ernstige gedragsproblemen, kan worden doorverwezen naar gespecialiseerde zorgpartners.
Resultaatgerichte Samenwerking
De aanpak wordt gekenmerkt door nauwe samenwerking tussen de gemeente Groningen, Halt, politie, scholen en jeugdzorginstellingen. Het doel is om niet alleen straf op te leggen, maar ook om jongeren te motiveren positieve keuzes te maken en hun sociale omgeving te versterken. Op deze manier willen de gemeente Groningen en Halt jongeren in een vroeg stadium ondersteunen en het risico op verdere problemen verminderen.
Meer informatie
via Danny Gall: 06 - 46 33 14 57