Enschede

Halt: Iedere jongere een kansrijke toekomst door van fouten te leren en herstel te bevorderen

Halt in de Wijk: Wat houdt het in?
Halt werkt samen met lokale partners om op integrale, inclusieve en pedagogische wijze jongeren te begeleiden bij grensoverschrijdend gedrag. Door de sociale weerbaarheid van jongeren te versterken, willen wij de pedagogische kwaliteit in hun omgeving vergroten. Binnen de Halt in de Wijk kan Halt het volledige aanbod inzetten, waaronder preventieve interventies, voorlichtingen, klassendialogen, ouderbijeenkomsten, deelname aan netwerkoverleggen en sport- en gedragstrainingen. Een vast aanspreekpunt in de wijk zorgt voor structurele ondersteuning. Hierin hebben we ook een adviserende rol.

Binnen Halt in de wijk werken professionals nauw samen, waarbij zij informatie delen en elkaars expertise benutten. Halt vervult hierin een verbindende rol door zowel haar taken in het strafrechtelijk en preventieve kader uit te voeren als partner te zijn voor scholen, sportverenigingen en de gemeente. Hierdoor kan Halt bijdragen aan een integrale aanpak van jeugdproblematiek in de wijk.

Preventieve Wijkinterventie: Wat houdt het in?
Voor jongeren die (dreigen) grensoverschrijdend gedrag te vertonen, maar waar strafrechtelijke interventie niet gewenst is, biedt Halt een preventieve wijkinterventie. Aanmeldingen kunnen worden gedaan door bijvoorbeeld wijkagenten, gemeenteambtenaren, wijkteams, BOA’s of jongerenwerkers.

De preventieve interventie van Halt richt zich op het leren van fouten, het herstellen van relaties met eventuele slachtoffers en de betrokkenheid van ouders of andere rolmodellen. Halt-medewerkers maken gebruik van elementen uit de Halt-interventie, zoals ouderbetrokkenheid, herstelgesprekken, modeling, motiverende gespreksvoering en cognitieve gedragstherapie. Jongeren leren te reflecteren op hun gedrag, verantwoordelijkheid te nemen en hun sociale vaardigheden te versterken. Zo worden zij zich bewuster van alternatieve gedragsopties. Desgewenst kan ook een ‘Jouw Ingebrachte Mentor’ (JIM) worden ingezet.

Na de preventieve interventie kan de Halt-medewerker verdere samenwerking met of verwijzen naar andere organisaties zoals jongerenwerk of structurele(re) hulpverlening organiseren. Zo blijft Halt een cruciale, verbindende schakel binnen de wijk. Bij elke preventieve Halt-interventie is er een samenwerking met lokale netwerkpartners.

Hoe meld ik een jongere aan voor een preventieve wijkinterventie?

  1. Vraag toestemming aan de jongere en ouders voor de aanmelding bij Halt in de wijk.
  2. Vul het aanmeldformulier en toestemmingsformulier in en mail naar: wijkaanpakoostnl@halt.nl.
  3. De Halt-medewerker neemt contact op met de jongere en ouders en start de preventieve interventie.

Meer informatie

Eline Scheffer:
Telefoon: 06 -15825412
E-mail: e.scheffer@halt.nl