Ik moet naar Halt
- Hoe gaat het Halt-traject?
- Wat zijn de gevolgen van de Halt-interventie?
- Registratie van jouw gegevens
- JIM (Jouw ingebrachte Mentor)
- Als er meer aan de hand is...
- Voorlichting op school
- Spreekuur op school
- Halt voor ouders en verzorgers
- Slachtoffer in een zaak
- Samenwerking met het Mediacollege Amsterdam
Hoe gaat het Halt-traject?
Als je naar Halt wordt gestuurd, krijg je de kans om je fout goed te maken. We bepalen hoe lang je Halt-traject duurt op basis van wat er is gebeurd en wat nodig is om dat te herstellen en er iets van te leren. Een Halt-traject duurt nooit langer dan 20 uur.
Eerst bellen we met je ouders. We maken een afspraak om langs te komen voor een gesprek. Tijdens dit gesprek praten we met jou en je ouders over wat er is gebeurd. En wat kan helpen om herhaling te voorkomen.
Het Halt-traject kan bestaan uit de volgende onderdelen:
- Je hebt gesprekken met een Halt-medewerker en je ouders.
- Je maakt opdrachten die je helpen om na te denken waarom je de fout hebt gemaakt. En wat je kunt doen om de fout voortaan te voorkomen. Of je maakt een opdracht waarin je afspraken maakt voor de toekomst.
- Je maakt opdrachten over vaardigheden de je kunnen helpen in moeilijke situaties. Deze vaardigheden oefen je met de Halt-medewerker tijdens een gesprek.
- Je biedt excuses aan het slachtoffer aan. Je vertelt dat je er spijt van hebt. De Halt-medewerker en je ouders helpen je hierbij.
- Als er schade is betaal je een schadevergoeding aan het slachtoffer. Samen met de Halt-medewerker en het slachtoffer spreek je een regeling af om de schade te vergoeden.
- Soms krijg je ook een werkopdracht. Je werkt dan een aantal uur om je fout of de schade te herstellen. Of je werkt op een plek waar je kunt leren van je fouten.
Maatwerk
De Halt-medewerker kijkt naar de ernst van wat je hebt gedaan en of je ervoor openstaat hiervan te leren. De Halt-medewerker stelt vragen over hoe het met jou gaat: thuis, op school en in de wijk. Ook wordt er met een korte test gekeken naar jouw schoolniveau. Op basis van al deze informatie stellen we vast wat je gaat doen.
Misschien heb je een fout gemaakt omdat je problemen hebt. Bijvoorbeeld problemen thuis, op school of binnen je vriendengroep. Met de Halt-medewerker en je ouders ga je kijken hoe je met deze problemen om kunt gaan, zodat je niet nog een keer een fout maakt. De Halt-medewerker kan je ook helpen een mentor te vinden.
Welke rol hebben je ouders?
Als je een Halt-traject krijgt, komen je ouders mee naar de gesprekken. De medewerker van Halt spreekt jou samen met je ouders. Je moet zelf akkoord gaan met het Halt-traject. En als je jonger bent dan 16 moeten je ouders ook instemmen. Je ouders helpen je ook bij het uitvoeren van het Halt-traject. Bijvoorbeeld bij het excuus aanbieden of het maken van de leeropdrachten.
Soms spreekt de Halt-medewerker ook apart met je ouders. Bijvoorbeeld over het uitvoeren van het traject en hoe zij je kunnen helpen om herhaling te voorkomen.