Je bent door de politie, een BOA of de leerplichtambtenaar naar Halt gestuurd. Dat betekent dat je iets hebt gedaan dat volgens de wet niet mag. Je hebt een strafbaar feit gepleegd.
Ik moet naar Halt
- Hoe gaat het Halt-traject?
- Wat zijn de gevolgen van de Halt-interventie?
- Registratie van jouw gegevens
- JIM (Jouw ingebrachte Mentor)
- Als er meer aan de hand is...
- Voorlichting op school
- Spreekuur op school
- Halt voor ouders en verzorgers
- Slachtoffer in een zaak
- Samenwerking met het Mediacollege Amsterdam
Ik moet naar Halt
Strafbare feiten waarvoor je naar Halt moet, zijn bijvoorbeeld:
- Spijbelen
- Stelen
- Rijden zonder rijbewijs
- Verkeersovertreding
- Vernielen van spullen
- Belediging of bedreiging
- Geweld tegen mensen
- Overlast veroorzaken
- Een vals ID gebruiken
- Cybercriminaliteit zoals sexting of oplichting
- Alcohol- of drugsgebruik
Het is normaal om als jongere kattenkwaad uit te halen en grenzen op te zoeken. Dat hoort er bij en daar leer je van. Maar soms ga je te ver en doe je iets dat van de wet niet mag. Daar hebben andere mensen, bedrijven of de omgeving last van. Bijvoorbeeld een winkelier van wie iets is gestolen. Of een buurt die last heeft van jongeren die dingen vernielen. En je kunt zelf ook last hebben van je gedrag. Door de wet te overtreden kun je je eigen toekomst in gevaar brengen.
Ook kan een overtreding het begin zijn van ergere vormen van criminaliteit. Als een kleine overtreding niet wordt aangepakt, kan je bedenken dat het wel meevalt wat je hebt gedaan. Door snel in te grijpen willen we je helpen om crimineel gedrag te voorkomen. En er voor te zorgen dat het niet erger wordt.
Wat doet Halt?
Halt grijpt meteen in wanneer jij iets hebt gedaan dat volgens de wet niet mag. En we helpen je om gemaakte fouten te herstellen. Zo helpen we je te voorkomen dat het uit de hand loopt. We willen dat je niet verder in de problemen komt. En dat je het goed maakt met het slachtoffer en de maatschappij.
Halt helpt je te leren van je fouten.
Wat moet je doen bij Halt?
Tijdens het Halt-traject leer je wat je verkeerd hebt gedaan, wat de gevolgen hiervan zijn geweest, hoe je het kan herstellen en wat je een volgende keer anders kan doen. Halt helpt je om te zien dat je zelf verantwoordelijk bent voor je gedrag. Hiervoor maak je leeropdrachten en heb je gesprekken met de Halt-medewerker om vaardigheden te oefenen. Je biedt je excuus aan, aan het slachtoffer en soms moet je ook schade vergoeden en een werkopdracht uitvoeren. Ook je ouders hebben een rol in het Halt-traject.
Door het Halt-traject leer je om verantwoordelijkheid te nemen voor je gedrag en de schade die je hebt veroorzaakt. En om die schade weer goed te maken.
Het Halt-traject is in jouw belang: je leert hoe je in het vervolg betere keuzes kunt maken en een strafblad kunt voorkomen.